
ęści nie był oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Wystarczy połączyć je z odrobiną cebulki
Szpinak i suszone pomidory to połączenie, które uwielbia kuchnia wegańska. Jest ono nie tylko szalenie zdrowe, ale też i smaczne. Samo przygotowanie potraw nie trwa przy tym długo. Przepisy wegańskie często wykorzystują suszone pomidory jako składnik sosów. Wystarczy połączyć je z odrobiną cebulki, czosnku i kilkoma garściami świeżego szpinaku. Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu, oczywiście w stu procentach roślinnego. Przepisy wegetariańskie łączą je natomiast z tradycyjnym makaronem.
Wręcz przeciwnie podobnie jak przepisy wegetariańskie
Kuchnia wegańska jest bardzo restrykcyjna, jeśli chodzi o stosowane produkty. W zupełności wyklucza ona zarówno mięsa, jak i inne produkty, które uzyskuje się właśnie od zwierząt. I dotyczy to również serów, twarogów, miodu, czy jajek. Nie oznacza to jednak, że przepisy wegańskie są nudne. Wręcz przeciwnie, podobnie jak przepisy wegetariańskie stanowią niezwykle barwną paletę kompozycji, które są i smaczne i zdrowe. Orzechy, rośliny strączkowe, owoce, warzywa - dzięki nim można naprawdę zdrowo jeść.